26.3.2012

Začínáme s externím bleskem... nebo s ateliérovými záblesky?

Byl jsem včera na svým druhým fotografickým kurzu a po skvělých zkušenostech z minula jsem si opět vybral Lukáše Konvičku, zkušeného svatebního fotografa a provozovatele webu Fotorádce.cz. Stejně jako všechny jeho kurzy v Praze, i tento probíhal kousel od Anděla v ateliéru Photon Europe a v blízkým parčíku. Jelikož už jsem se zrcadlovkou začínal minule, tentokrát jsem pro změnu začínal s externím bleskem. Od vánoc vlastním blesk Canon Speedlite 430 EX II a vzhledem k tomu, že si s ním ještě pořád nejsem úplně jistej, bylo na čase se to pořádně naučit a především osmělit.

Jak se dá poměrně lehce vytušit už z nadpisu, tenhle fotokurz v sobě zahrnoval i věci, který jsme původně vůbec neměli dělat - případně jen tak okrajově na závěr. Z původního začátku s externími blesky se totiž postupně rozvinul začátek s ateliérovými záblesky. A myslím, že jsme za to byli všichni moc rádi. Nicméně od začátku.

Kurz stejně jako minule začínal v 10:30 kousek za Andělem a oproti poměrně velkýmu počtu, který jsem zažil minule, tentokrát nás dorazilo jen 6. Naštěstí zrovna v případě fotokurzu je to spíš dobrá než špatná zpráva... teda alespoň pro mě jakožto účastníka. Začali jsme nějakou tou teorií o tom jak funguje externí blesk, kdy se má používat a jak se má používat. Lukáš zmínil i nejčastější omyly laiků a nezkušených, a některý triky zkušených fotografů. Potom co přišla modelka, trochu jsme si procvičili focení s bleskem v interíéru, ale moc dlouho nám to nevydrželo. Kolem půl jedný jsme si to namířili do hospody, která tentokrát spíš než fotografický témata zahrnovala témata nefotografický, chvilkama dokonce osobní. Ale bylo to hezký.

Po návratu do ateliéru jsme ještě trochu procvičili interiérové focení s bleskem, ale po asi půlhodince už jsme se vydali do exteriéru, tedy přilehlýho parčíku. Tam nám modelka pózovala zepředu, zezadu, ve stínu, na slunci, v protisvětle i po světle a my jsme fotili a fotili a fotili. Důležitý je dodat, že jsme pořád fotili s bleskem. Jestli jsem si tak z týhle části dne opravdu něco hodnotnýho odnesl, tak to byl poznatek, že blesk se dá velice šikovně použít i při slunečným počasí a na přímým slunci. Dál jsem taky zjistil, že průsvitný bílý deštníky jsou skvělej rozptylovač světla a že se s dvěma takovejma deštníkama (a bleskama) dají dělat doslova zázračný fotky.

Po několika hodinách na krásným počasí jsme se na závěr kurzu zase uklidili dovnitř a jelikož jsme téma systémových externích blesků tak nějak vyčerpali, napadlo nás, že bysme mohli vyzkoušet ty obří softboxy, který postávaly všude po ateliéru. Lukáš proti tomu nic neměl a tak nám vysvětlil co je co, jak se to nastavuje, jak směřuje a především jak vhodně nakombinovat dvě zábleskový světla, aby vytvářely krásný plastický nasvícení modelky. Kromě toho, že jsme si občas bleskali do očí a ničili si navzájem bleskama expozici to nemělo chybu. Dokonce se mi to natolik zalíbilo, že jsem na chvilku zaváhal nad tím, zda koupit novej objektiv nebo ty peníze radši vrazit do nějaký takovýhle techniky.

Naštěstí jsem si uvědomil, že mám kamaráda z VŠE/Economixu, kterej na kolejích provozuje ateliér a tak jsem se už po zbytek dne mohl věnovat tý krásný myšlence, že si za pár měsíců koupím novej objektiv. Radost mi zkazil jen fakt, že FotoŠkoda je v neděli zavřená... holt člověk nemůže mít všechno. Kurz to byl nicméně skvělej a kdybych teď vyloženě tak nějak necejtil, že už toho prozatím umím dost, asi bych se k Lukášovi přihlásil ještě na nějakej další. Prozatím ale stačí... všeho moc škodí ;-)